Inductie kookplaat aansluiten

Overweegt u een inductie kookplaat aan te sluiten? Wij vertellen u hieronder alles wat u moet weten. Van de voordelen van een inductiekookplaat, hoe een inductiekookplaat precies werkt, wat een perilex aansluiting precies is, en wat ervoor nodig is om een inductie kookplaat (of keramische kookplaat) aan te sluiten. Heeft u een vraag of wilt u direct een inductie kookplaat aansluiten? Bel direct 010 - 600 11 14 of vul ons contactformulier in.

Klik hieronder op hetgeen waar u meer over wilt weten, dan komt u vanzelf alles te weten:

De voordelen van een inductie kookplaat

Voordat we overgaan op de voordelen is het belangrijk om te weten hoe een inductiekookplaat werkt. U kunt ook zeggen: een elektrische kookplaat aansluiten, want inductie koken is een elektrische manier van koken, in tegenstelling tot de traditionele manier van koken op gas. Door middel van een magnetisch veld wordt inductiestroom opgewekt. Wanneer een pan (die magnetisch is, oftewel waar een magneet aan blijft hangen) op de kookplaat wordt gezet komt er warmte vrij. Hiermee zijn we meteen bij de voordelen aanbeland:

 • Veilig: de warmte ontstaat alleen bij het contact tussen plaat en pan. Staat er niets op de kookplaat, dan wordt deze ook niet warm. Daarnaast wordt het omringende gebied van de plaat niet warm, waardoor de kans op het branden van uw vingers enorm wordt verminderd. Daarnaast hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over het gas dat nog aanstaat. Haalt u de pan van het vuur, dan is de kookplaat binnen een paar seconden weer afgekoeld. Kortom, enorm veilig.
 • Sneller koken: niet alleen bereikt de plaat in veel kortere tijd een hoge temperatuur dan een gasplaat, het eten wordt ook nog eens sneller warm.
 • Zuinig: een inductie kookplaat bespaart niet alleen tijd, maar ook geld. De werking van een inductiekookplaat is enorm effectief. Er gaat bijna geen elektriciteit verloren. Het rendement van een inductie kookplaat ligt tussen de 80% en 90%, in tegenstelling tot tussen de 40% en 50% bij een gasfornuis. Bij een gasfornuis wordt enorm veel gas verspild.
 • Onderhoudsvriendelijk: er zijn geen hoekjes waar vet of andere etensresten zich kunnen ophopen. Dit maakt het schoonmaken enorm gemakkelijk. Omdat de plaat binnen een paar seconden is afgekoeld kan dit ook nog eens direct na het koken. Snel een doekje eroverheen en klaar. Het vet is dan bovendien nog niet opgedroogd en erg makkelijk te verwijderen.
 • Milieu: op dit moment is de uitstoot van CO2 nog hetzelfde bij inductie en gas. Mocht stroom duurzamer worden, dan zal koken op inductie beter zijn voor het milieu dan koken op gas.

Wat is er nodig voor een inductie kookplaat?

Lees de stappen hieronder en kom erachter of uw woning geschikt is voor het aansluiten van een inductiekookplaat (of een keramische kookplaat). Bent u zelf niet zo handig? Laat het kookplaat installeren dan over aan een erkend elektricien in Rotterdam om kortsluiting, lekstroom of andere gevaarlijke situaties te voorkomen.

  1. Voldoende vermogen: de inductie kookplaat aansluiting moet afgestemd worden op het type apparaat dat u wilt aansluiten. Voor 4-pits inductie kookplaten is een kookgroep in uw groepenkast voldoende. Bij uitgebreidere en zwaardere typen is een 3-fase aansluiting nodig.
   Een standaard groep in uw groepenkast kan maximaal een vermogen van 3680 Watt (230 Volt x 16 Ampere) leveren. Een inductiekookplaat verbruikt al snel 6000 tot 7400 Watt. Een standaard groep is hiervoor dus niet geschikt. Er zal een kookgroep geïnstalleerd moeten worden in de meterkast. Dit zijn twee groepen die op een speciale manier samengevoegd zijn. Voor een uitgebreidere kookplaat of fornuis is een 3-fasen elektriciteitsaansluiting nodig. Een 3-fase aansluiting betekent niets anders dan dat er in plaats van via 1 fase via 3 fasen elektriciteit uw woning binnenkomt. Het aanvragen van een 3-fase aansluiting doet u bij uw energieleverancier. Uw meterkast moet wel geschikt zijn voor deze aansluiting. Er moet namelijk een 3-fasen hoofdschakelaar aanwezig zijn. Dit kan een elektricien weer voor u in orde maken.
   Let op
   : een 3-fasen aansluiting is niet hetzelfde als krachtstroom. Lees meer over krachtstroom.
  2. Perilex aansluiting: naast de juiste aansluiting in uw meterkast is er ook een geschikt stopcontact nodig. Dit is de zogenoemd “perilex aansluiting”. Een Perilex aansluiting is een stopcontact met vijf gaten. Bij een 2-fase aansluiting worden deze polen verdeeld over een aardedraad, twee nuldraden en twee fasen. Bij een 3-fase aansluiting worden ze verdeeld over een aardedraad, een nuldraad en drie fasen. Ook voor een Perilex stopcontact aansluiten kunt u bij ons terecht.

Inductie kookplaat aansluiten

Heeft u besloten een inductie kookplaat aan te schaffen. Wilt u de inductieplaat aansluiten, maar laat u de installatie liever over aan een elektricien? Een inductie kookplaat aansluiten doen wij al jaren met veel succes. Geef uw wensen aan ons door en wij zijn altijd op korte termijn beschikbaar om de inductie kookplaat te installeren. Ook voor andere werkzaamheden met betrekking tot elektra kunt u bij ons terecht. Bel gerust 010 - 600 11 14 of vul ons contactformulier in.